HTML

Audio Channel

Elektronikus zene, akusztikus zene, technika, zenekészítés, értékelés. Minden ami audio és érdekel. : )

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Propellerhead Record

Audiodroid 2009.05.11. 12:33

Nos régen még én is használtam Propellerhead termékeket. Ilyen volt a Reason amelyet míg mást nem próbáltam 'best of'-nak hittem. Persze ez abszolút szubjektív, de ma már nem elégítene ki a nyújtott szolgáltatása, se a használhatósága, se a munkamenete (elnézést... ez a rész most csupán rólam szólt :) ). Mint tudjuk ez egy zárt rendszer és mint szekvenszer ilyen szinten egyedi. Valakinek ez a zárt rendszer az előny valakinek pont, hogy a legnagyobb hátrány. Sokan hivatkoznak extra stabilitásra például, holott vst -kel is kiépíthető egy hasonlóan stabil rendszer (abban viszont abszolút igaza van a Reason pártolóknak, hogy igen óvatosan bánik a CPU -val) holott amúgy az összes Host szekvenszer rendelkezik szinte minden eszközzel akár a Reason és ha szeretnénk használhatjuk azokat is mint 'zárt' rendszerek (nem kötelező vst -kel élni :) ) és számomra az eszközei sem kielégítőek (nehezen vethető össze egy Thor vagy Subtracktor egy Zebra -val ahogy egy Rv7000-es Reason reverb egy Altiverb -el vagy Wizzoverb -el). Persze ez most nem összevetés szeretne lenni. Nekem semmi problémám a Reason -el (mivel abszolút szubjektív ki -mit használ és kinek mik az igényei, elvárásai egy host -al szemben) A lényeg az új Propellerhead termék, melyet Record névre kereszteltek.

A marketing előszele, olyan irányból fújt, hogy azt hittük valami drasztikus 'mindenkit érintő' dolog jön és még az is figyelte a híreket akit eddig nem érdekelt ez a 'platform'. Tán egy új DAW? Aztán kiderült, hogy nem. Ez néhány reason hiányosságot pótol, mely mint külön program fut. Tehát elsősorban a már meglévő felhasználókat próbálják rajta tartani a platformon (értsd, hogy ne kelljen rewire -be Cubase -t vagy Ableton -t használnod). Mind e mellett a Propellerhead -ék erősen hangsúlyozzák, hogy nem csak az a lényeg, hogy néhány elég alap, dolgot végre 'tudnak', hanem maga a munkafolyamat (workflow) ahogyan ezt elérhetjük sokkal kényelmesebb és egyszerűbb lesz, mint amit megszokhattunk. Majd meglátjuk. Bevallom én szkeptikus figura vagyok és igen nehezen tudom elképzelni, hogy például űberelni tudnák az Ableton Live -ot például ezen a téren. Szint úgy beszélnek ' The best time-stretching' -ről. Ne ítélkezzünk előre, de én még mindig erősen szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban is, de reméljük a legjobbakat. ;) De ezeken kívül még kapott azért természetesen 'extrákat'. Ilyen, a 64bites mix engine ami 2009ben már nem mondható újdonságnak, audió felvétel amit eddig, csak Reason -nel nem lehetett kivitelezni, nagyon alacsony CPU éhességet is említenek, új SSL 9000K után modellezett EQ és kompresszió minden sávra és egy SSL busz kompresszor, ha van Reason -ünk installálva a rendszerbe akkor a Reason fájlok kezelése, integráltak bele Line6 gitár és basszusgitár erősítő modelleket, továbbá egy Roland Sound Canvas nevű hangmodult, megmarad a rack -es felépítés és végül 'Very intuitive track comping' is ígérnek ami körülbelül annyit tesz, hogy a felvételeinket szerintük mindennél egyszerűbb lesz a végső formájukba gyúrni.

Vst/Au támogatás továbbra sincs sehol. Ez egyik oldalról a stabilitásra hivatkozva hagynak ki (így optimalizálható csak a rendszer megfelelően) másik magyarázat, hogy így tudják az erőforrás igényt a lehető legalacsonyabban tartani (szinét az optimalizálhatóságnak köszönhetően) . Szóval marad a zárt rendszer.


Kicsit nagyobb volt a füstje mint a lángja ennek a dolognak (és az azóta megjelent irományok is televannak marketing bullshit-el). Persze marketing az egész világ. Sokan azt hitték, hogy nyitnak egy új szegmens felé ezért volt talán egy kicsit csalódás azoknak akik régen Reason -t használtak és megdobbant a szívük, hogy lehet, hogy visszatérhetnek régi kedvencükhöz (én nem tartozom ide... teljesen elégedett vagyok a most általam használt Host -al). Lehet, hogy ezzel a pár 'alap feature' -el ez néhány esetben meg is történik viszont ha az ember egyszer elkezdett vst -ket használni és úgy mond nyílt rendszert, nehezen mond le erről a rugalmasságról és a sokszínű palettáról. Persze mint az látszik (és említettem a bejegyzés elején is) ez elsősorban a már meglévő Reason tábornak készült.

Ha céljuk lesz valaha szélesíteni a kört akkor ha nem is vst/au host támogatással, de a mostaninál sokkal szélesebb palettán mozgó plugin család bővítéssel tudnak majd eredményhez jutni illetve például, hogy minimum legalább DSP rendszereket lehessen integrálni.

A mostani felhasználóiknak ezek az újítások mindenképpen jól jöttek, hiszen eddig a rewire -ös megoldások igen nagy erőforrásokat követeltek a rendszerünktől. Így maradhatnak a zárt rendszerbe amivel extra CPU kapacitást nyernek és a stabilitást is visszanyerik.

Üröm az örömbe, hogy ezentúl 'Dongle' -höz kötik a licenszt. Magyarul hardveres védelem alatt fog állni a progi ami a warez -t megfogja nehezíteni. Persze ez csak azoknak üröm akik eddig a 'crack' -el éltek. :)

Összefoglalva, a várakozásokkal ellentétben nem egy új DAW született, hanem egy Reason -t kiegészítő program.

Kapható szeptember 9-től az ára pedig $299 USD / €299 EUR lesz , már meglévő eredeti Reasonnel rendelkezőknek pedig $149 USD / €129 EUR. Akik pedig a Reason -t és a Record -ot egybe szeretnék megvásárolni $629 USD / €535 EUR -t kell kicsengessenek.

 

 

Címkék: propellerhead record

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://audiochannel.blog.hu/api/trackback/id/tr271114828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása